moja niepodległa
pokaz koszyk
rozwiń menu
Księgarnia »
Opinie/Recenzje

Opinie i recenzje książek, filmów, muzyki i innych produktów

okładka książki - Oskar Dirlewanger. SS-Sonderkommando
o książce:

Oskar Dirlewanger. SS-Sonderkommando Dirlewanger

Autor: Kamil Kartasiński ; Ocena: 4 pkt.; Data: 2021-12-04
„Ludzi z SS-Sonderkomando „Dirlewanger“ szkolono i przygotowywano do starć z partyzantami („Partisanenbekämpfung”), którzy wg prawa wojennego są żołnierzami i kombatantami korzystającymi z ochrony prawnej. Na przełomie 1941 i 1942 r. zmieniło się postrzeganie walk z partyzantami, a co za tym idzie cała doktryna wojskowa. Dlatego właśnie SS-Sonderkomando „Dirlewanger“ i inne... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Ludobójstwo Niemiec na narodzie
o książce:

Ludobójstwo Niemiec na narodzie polskim (1939-1945). Studium historycznoprawne

Autor: Kamil Kartasiński; Ocena: 5 pkt.; Data: 2021-11-13
„W ramach depolonizacji terenów okupowanych przez Niemcy podjęto wiele działań, aby podnieść śmiertelność wśród Polaków, pogorszyć stan ich zdrowia, podważyć podstawy bytowe i zanegować poczucie przynależności narodowej i religijnej. Zakładano przekształcenie narodu polskiego w bezideową masę, służącą interesom niemieckim i kierowaną przez niemieckich zwierzchników. Pozwoliłoby... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Walki powietrzne w obrazach - Wydawnictwo
o książce:

Walki powietrzne w obrazach

Autor: Marcin Suszczewski; Ocena: 5 pkt.; Data: 2021-10-26
Od lat czekam na ten album i wreszcie jest. Wspaniały gest ze strony IPN, bardzo dziękuję, że doceniliście wkład pana Piotra w zachowanie pamięci o losach polskich lotników w trakcie II wojny światowej. Na dodatek, pan Piotr namalował to wszystko co było zapisane w lotniczych logach i pamięci żyjących jeszcze świadków, a w dobie komunikacji obrazkowej ma to niebagatelne znaczenie aby... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Kino pod okupacją. Wojenne losy
o książce:

Kino pod okupacją. Wojenne losy i postawy polskich filmowców (1939–1945)

Autor: Agnieszka Litwa Kozłowska; Ocena: 5 pkt.; Data: 2021-07-19
Książka kupiona, przeczytana, warto!

Tematyka trudna, mimo tego nie mogłam się oderwać od czytania.
Tekst napisany piękną polszczyzną.

okładka książki - Dziennik Staszka. Zapiski st. strz.
o książce:

Dziennik Staszka. Zapiski st. strz. z cenz. Stanisława Wolffa, żołnierza Zgrupowań Partyzanckich AK Ponury (15 czerwca - 11 października 1943 r.)

Autor: jacek; Ocena: 5 pkt.; Data: 2019-10-18
Bardzo ciekawa pozycjia dla milosnikow swietokrzyskiej partyzantki
okładka książki - Gdy zagrzmiał złoty róg - Wydawnictwo
o książce:

Gdy zagrzmiał złoty róg

Autor: Anna; Ocena: 5 pkt.; Data: 2019-05-19
Do przeczytania książki pt. Gdy zabrzmiał złoty róg... Powieść dla młodzieży z walk listopadowych 1918 roku autorstwa Wilhelminy Adamówny zachęciła mnie przepięknie opowiedziana historia o młodych obrońcach Lwowa, którzy zostali nazwani Orlętami Lwowskimi, ponieważ walcząc, poświęcili własne życie w obronie swojego miasta.

Książka ta stanowi doskonałe odzwierciedlenie... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Podręcznik bezpieki. Teoria pracy
o książce:

Podręcznik bezpieki. Teoria pracy operacyjnej Służby Bezpieczeństwa w świetle wydawnictw resortowych Ministerstwa Spraw Wewnętrzynch PRL 1970-1989

Autor: Alf; Ocena: 4 pkt.; Data: 2019-05-06
Recenzja: W notce bibliograficznej nie podano, że jest to drugie wydanie książki Filipa Musiała (obecna książka z roku 2019 ma 392 strony, EAN 9788380985278). Poprzednia wersja w/w książki pod identycznym tytułem ukazała się w roku 2007 (miała 384 strony, ISBN 978-83-61033-11-0) i była wydana przez IPN oraz Tow. Naukowe Societas Vistulana. W między czasie ukazało sie wiele tak epokowych... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Konfederacja Polski Niepodległej
o książce:

Konfederacja Polski Niepodległej w Krakowie w latach 1979-1990. Wybór dokumentów

Autor: Cezary Kruk; Ocena: 5 pkt.; Data: 2018-07-24
Super. Wielka monografia. Byłem działaczem w KPN Rejon Puławy Obszar IV Lublin.
okładka książki - Kościół katolicki w Polsce rządzonej
o książce:

Kościół katolicki w Polsce rządzonej przez komunistów

Autor: Jarek; Ocena: 2 pkt.; Data: 2018-03-02
Książka bardzo słaba, ogólnikowa.
okładka książki - Funkcjonariusze powiatowego Urzędu
o książce:

Funkcjonariusze powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Krasnymstawie w latach 1944-1956. Słownik biograficzny

Autor: x; Ocena: 5 pkt.; Data: 2016-09-20
Konkretna pozycja, biogramy a nie wypisy z przebiegów służby, jak to było praktykowane w innych tego typu publikacjach. Dodatkowy plus za raporty o przestępstwach funkcjonariuszy. Polecam
okładka książki - Zdzisław Broński USKOK. Pamiętnik
o książce:

Zdzisław Broński USKOK. Pamiętnik

Autor: Łukasz; Ocena: 5 pkt.; Data: 2016-09-07
Polecam.Książka o Wielkim Człowieku.
okładka książki - Rzeczpospolita utracona - Wydawnictwo
o książce:

Rzeczpospolita utracona

Autor: ur; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-11-20
Niesamowita książka. Jeśli chcemy zrozumieć i wytłumaczyć naszym zagranicznym przyjaciołom (album jest opisany po polski i angielsku) dlaczego z dumnego Narodu, została tylko swarliwa, zakompleksiona szara masa z przetrąconym kręgosłupem, musimy wziąć do ręki ten album. To, że miedzy Wisłą a Odrą jest jeszcze kilkadziesiąt milionów ludzi, którzy mówią o sobie: Polacy, to po prostu... przeczytaj całą opinię >>
okładka książki - Od niepodległości do niepodległości.
o książce:

Od niepodległości do niepodległości. Historia Polski 1918-1989

Autor: licealista; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-10-25
Bardzo dobra książka. Niezwykle przydatna podczas nauki w I klasie Liceum, w III dopiero zobaczymy. Do tego napisana bardzo przystępnym językiem. Za 15 złotych KAŻDY uczeń w Polsce powinien ją mieć.
okładka książki - Zdzisław Broński USKOK. Pamiętnik
o książce:

Zdzisław Broński USKOK. Pamiętnik

Autor: Stefan; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-10-19
Studium miłości do Polski, walki w beznadziejnej sytuacji. Zdzisław Broński to człowiek, w którym nie ma zgody na bezprawie, na dyktaturę silniejszego. Książka, która bardzo długo pozostaje w głowie.
okładka książki - Ziemianie wobec wojny - Wydawnictwo
o książce:

Ziemianie wobec wojny

Autor: Adam Kurka; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-07-30
Podczas okupacji najpierw niszczy się najbardziej światłych ludzi, eksterminuje inteligencję. Właściciele ziemscy, jako ówczesna elita społeczeństwa silnie ucierpiała podczas okupacji. Warto przeczytać komu i w jaki sposób udało się przetrwać.
okładka książki - Od niepodległości do niepodległości.
o książce:

Od niepodległości do niepodległości. Historia Polski 1918-1989

Autor: maturzysta; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-07-28
Bardzo ciekawa i przystępnie napisana książka, przyda się wszystkim przygotowującym się na egzaminy.
okładka książki - Ziemianie wobec wojny - Wydawnictwo
o książce:

Ziemianie wobec wojny

Autor: Maciek; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-07-23
Historie nieznane wcześniej opinii publicznej, przekazywane z pokolenia na pokolenie w domowych kręgach rodzin ziemiańskich. Pozwala zrozumieć przeszłość i postawy wielu interesujących postaci istotnych w ówczesnych latach.
okładka książki - Od niepodległości do niepodległości.
o książce:

Od niepodległości do niepodległości. Historia Polski 1918-1989

Autor: boguslaw borek; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-06-23
Świetna
okładka książki - Od niepodległości do niepodległości.
o książce:

Od niepodległości do niepodległości. Historia Polski 1918-1989

Autor: m7p; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-06-22
Dobra książka
okładka książki - Łupaszka 1939 (komiks) - Wydawnictwo
o książce:

Łupaszka 1939 (komiks)

Autor: kmicic; Ocena: 5 pkt.; Data: 2015-02-25
Świetne
Pozycje:
1-2021-23...21-23»
(z 23.)